Miten improvisoida lapsen kanssa pianolla?

Lapset ovat usein innoissaan nähdessään pianon, ja haluavat kokeilla sillä soittamista. Monella meistä on myös piano tai jonkinlainen kosketinsoitin kotona, vaikka sitä ei välttämättä usein soitettaisikaan. Pianolla on helppo tuottaa ääni, minkä vuoksi sillä on pienenkin lapsen helppo musisoida. Olen monta kertaa hämmästynyt miten luovasti pienet lapset soittavat pianoa ja miten luontevasti he etsivät erilaisia sävyjä soittaessaan. Usein ilman minkäänlaisia ohjeita. Joskus on kuitenkin ehkä hyvä, jos lasta pystyy ohjailemaan niin, että hän löytää uusia ulottuvuuksia kokeiluihinsa. Annan teille nyt muutamia vinkkejä lapsen kanssa pianolla improvisointiin eli uuden kokeilemiseen ja vapaaseen keksimiseen!

1. Korkeat ja matalat äänet

Mistä löytyy pianon korkein ja matalin ääni (korkein viimeinen kosketin oikealla, matala vasemmalla)? Mikä eläin ääntelee milläkin korkeudella? Esimerkiksi lintu laulaa korkealta, karhu murisee matalalta jne. Kokeilkaa soittaa ääniä joltakin korkeudelta, ja miettikää mikä eläin tähän voisi sopia. Tai toisinpäin: keksikää eläin ja yrittäkää löytää sille sopiva korkeus!

2. Yhden äänen konsertti

Miten monella tavalla pystyt soittamaan yhden, valitsemasi äänen eli koskettimen (lyhyt/pitkä, hiljaa/kovaa)? Voit soittaa vaikka kokonaisen kappaleen muuntelemalla valitsemaasi ääntä!

3. Mustilla koskettimilla

Kaikki mustat koskettimet sopivat yhteen! Voit kokeilla soittaa niillä missä vain järjestyksessä yksitellen tai yhtäaikaa. Voit näin luoda oman sävellyksesi!

4. Järjestyksessä

Osaatko soittaa kaikki valkoiset koskettimet alhaalta ylös järjestyksessä? Entä mustat? Entä kaikki (valkoiset ja mustat)? Mikä versio kuulosti mielestäsi kivoimmalta? Miten nopeasti onnistut soittamaan koskettimet niin, että yhtäkään ei jää väliin ja yksikään ei soi kahta kertaa peräkkäin? Kokeile molemmilla käsillä! Vai onnistuisiko tämä parhaiten käyttämällä molempia käsiä vuorotellen?

5. Lähellä vai kaukana

Löydätkö kaksi ääntä, jotka ovat mahdollisimman lähellä toisiaan (mitkä vain kaksi vierekkäistä kosketinta)? Entä kaksi ääntä, jotka ovat mahdollisimman kaukana toisistaan (viimeinen kosketin vasemmalla ja viimeinen kosketin oikealla)?

Kuuntelutehtävä: pyydä lasta sulkemaan silmät ja soita kaksi kosketinta joko läheltä toisiaan tai kaukana toisistaan. Osaako lapsi tunnistaa ovatko äänet lähellä vai kaukana?

6. Myrsky vai aurinko?

Jos lapsi yrittää jo itse etsiä pianosta erilaisia sävyjä, voit yrittää antaa hänelle esimerkiksi säähän liityyviä mielikuvia soitettavaksi. Miten hän soittaisi sateen tai myrskyn? Tai miltä voisi kuulostaa auringonpaiste, meren aallot tai sateenkaari? Tämä on erittäin luova tehtävä, joka ei välttämättä suju jokaiselta lapselta, varsinkaan kovin pieniltä. Voit kuitenkin aina kokeilla, ehkä lapsi innostuu tästä luovasta haasteesta!

Improvisointi tarkoittaa vapaata keksimistä, eli virheitä ei ole! Jokainen lapsi (tai aikuinen) saa musisoida omalla tyylillään, älä siis turhaan kritisoi lapsen soittoa tai kokeiluja. Kuulosti se sitten miltä vaan, on se lapsen oma tapa musisoida ja ilmaista itseään musiikilla. Kaikki on sallittua niin kauan, kun lapsi nauttii tekemimsestään (ja naapurit eivät valita melusta…). Eli mukavaa uuden kokeilua kaikille! 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s